Η Πληροφορική στο Ελληνικό Σχολείο: Τάσεις, προσεγγίσεις, προοπτικές
Περίληψη
Οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ) είναι ένα αντικείμενο στενά συνυφασμένο με την εκπαίδευση εδώ και περίπου 40 χρόνια παγκοσμίως ή 30 χρόνια για τον ελληνικό χώρο. Στο διάστημα αυτό έχει διανυθεί μακρύς δρόμος, για να φτάσουμε στη σημερινή συζήτηση για τη θέση της Πληροφορικής και των ΤΠΕ γενικότερα, στο σύγχρονο ψηφιακό σχολείο.
Το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Διδακτική της Πληροφορικής» διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (http://didinfo2012.web.uowm.gr) τον Απρίλη του 2012, την εποχή που οι συζητήσεις για τη θέση των ΤΠΕ σε αυτή τη νέα μορφή του σχολείο ήταν σε έξαρση. Άλλωστε, μόλις είχε ολοκληρωθεί μια πλήρης σχολική χρονιά, κατά την οποία εφαρμόστηκε το νέο πιλοτικό πρόγραμμα σπουδών στα σχολεία.
Το παρόν άρθρο, αποτελεί το εισαγωγικό σημείωμα για το τρέχον τεύχος αφιέρωμα του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου «Διδακτική της Πληροφορικής». Παρουσιάζει μια σύνοψη των εργασιών του συνεδρίου και των βασικών συμπερασμάτων του. Στη συνέχεια γίνεται μια συνοπτική παρουσίαση της ιστορικής εξέλιξης της θέσης της Πληροφορικής και των ΤΠΕ στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Ακολούθως περιγράφεται περιληπτικά η θέση των ΤΠΕ στο πιλοτικό αναλυτικό πρόγραμμα του ψηφιακού σχολείου, όπως αυτό ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, για όλο το φάσμα της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Το άρθρο ολοκληρώνεται παρουσιάζοντας παράλληλα τέσσερις ενδιαφέρουσες εργασίες, οι οποίες είχαν ως σημείο εκκίνησης το συνέδριο αυτό και απαρτίζουν το τρέχον τεύχος.