Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου εις Κοσίνα Print
- Τύπος ψηφιακού υλικού: Εικόνα
- Χώρα: Αλβανία
- Περιοχή: Πρεμετή
- Σημείο ενδιαφέροντος: Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου εις Κοσίνα [Πρεμετή AL]
- Πηγή: Ιερά Μητρόπολη Αργυροκάστρου
- Δικαιώματα Χρήσης: ΝΑΙ
- Περιγραφή:
Εξωτερική όψη Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κοσίνας
- Γεωγραφικές συντεταγμένες: lat: 40.270729 lng: 20.301872
- URL από ιστότοπο:
- Κείμενο:
Στο μέσο περίπου της διαδρομής από την κωμόπολη της Κλεισούρας προς την Πρεμετή κατά μήκος της κεντρικής οδικής αρτηρίας, στην κοιλάδα που σχηματίζει ο Αώος ποταμός, συναντάμε τον μικρό οικισμό της Κοσίνας. Το φυσικό τοπίο της περιοχής, όπου οργανικά είναι ενταγμένος ο οικισμός, παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον, καθώς σε μικρή απόσταση βρίσκεται κι ένας από τους πιο σημαντικούς Εθνικούς Δρυμούς της χώρας «Βredhi i Hotoves-Dangelli».
Ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου βρίσκεται σε περίοπτη θέση του οικισμού, πάνω σε έναν λοφίσκο. Ο γραφικός βυζαντινός ναός είναι κτίσμα του 12ου-13ου αι., πιθανό κατάλοιπο ενός μοναστηριού που δεν υπάρχει πια. Είναι ρυθμού σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο, με πλινθοπερίκλειστη τοιχοποιία, κεραμοπλαστικό διάκοσμο, κόκκινη πολυεπίπεδη στέγη, οδοντωτές διακοσμήσεις στη ζώνη του τρούλου. Από αρχιτεκτονικής άποψης παρουσιάζει συγγενικά στοιχεία με τον ναό της Γέννησης της Θεοτόκου της Άνω Επισκοπής στην περιοχή της Δρόπολης, με πιο πλούσιο, όμως, εξωτερικό διάκοσμο στην τοιχοποιία του. Σε ορισμένα σημεία του εσωτερικού διασώζει μεταγενέστερο τοιχογραφικό διάκοσμο του 19ου αι.
Δίπλα στον χώρο του ναού είχαν εντοπιστεί οστά πεσόντων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αφού η περιοχή αποτέλεσε ένα από τα πιο κρίσιμα πεδία μαχών του Ελληνο-Ιταλικού πολέμου.
Στα χρόνια του κομμουνιστικού καθεστώτος, παρότι ο ναός είχε χαρακτηριστεί από το 1963 πολιτιστικό μνημείο, είχε εγκαταλειφθεί σε βαθμιαία πλήρη καταστροφή. Για αυτόν τον λόγο, κατά την περίοδο 1996-1998, πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις ανασχέσεως της φθοράς που απέβλεπαν στο να αποκατασταθεί η αρχική λειτουργία του ναού. Οι εργασίες αναστύλωσης τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό μέρος της εκκλησίας ολοκληρώθηκαν το 2018 υπό την επίβλεψη και τη χρηματοδότηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας και με τη σχετική έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού.
- Εικόνα:
- Εικόνα υψηλής ευκρίνειας:
- Παρατηρήσεις:
Rembeci, A. (editor-in-chief), Construction work of the Orthodox Autocephalous Church of Albania during the years 1992-2015. Holy Metropolis of Gjirokastra, Vol 2, Tirana: Ngjallja Publishers, 2015. (Published also in Albanian and Greek). pp. 227-229.
Thomo, P. (1997). Kishat Pasbizantine në Shqipërinë e Jugut, Botim: To Palimpsiston, fq. 25-27.
Vokotopoullos, P. (2005). Remarks on Church architecture of the tenth to thirteenth centuries in Southern Albania. In P. Thomo & G. Bushaka (Ed.), 2000 Years Church Art and Culture in Albania, 16-18 November 2000 (pp. 156-157), Tirana:Orthodox Autcephalus Church of Albania.
Stratobërdha, G. (2018). Përfundojnë punimet restauruese në kishën “Fjetja e Hyjlindëses”, në fshatin Kosinë, Përmet. Ngjallja 8 (308), 7-8.