Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Αθανασίου Ιωαννίνων Print
- Τύπος ψηφιακού υλικού: Εικόνα
- Χώρα: Ελλάδα
- Περιοχή: Ιωάννινα
- Σημείο ενδιαφέροντος: Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου [Ιωάννινα EL]
- Πηγή: Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων
- Δικαιώματα Χρήσης: ΝΑΙ
- Περιγραφή:
Πανοραμική άποψη του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Αθανασίου Ιωαννίνων
- Γεωγραφικές συντεταγμένες: lat: 39.667236 lng: 20.856679
- URL από ιστότοπο:
- Κείμενο:
Ο ναός του Αγίου Αθανασίου είναι ο τρίτος κατά σειρά μητροπολιτικός ναός των Ιωαννίνων. Δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς χτίστηκε αλλά αναφέρεται ότι υπήρχε στα 1321. Στα 1820 καταστράφηκε από πυρκαγιά και στη θέση του ανεγέρθη ο σημερινός ναός, ο οποίος σύμφωνα με ανάγλυφη επιγραφή ολοκληρώθηκε στα 1832 και εγκαινιάστηκε ένα χρόνο μετά .Είναι έργο τριών λαϊκών μαστόρων, του Νικολάου Λιόλη-Πανταζή και των αδερφών Δημητρίου και Γεωργίου Γιόση. Κτήτορας του ναού θεωρείται ο τότε μητροπολίτης Ιωακείμ, τοιχογραφία του οποίου υπάρχει στη δυτική πλευρά του ναού.
Εξωτερικά διαθέτει περίβολο με τέσσερις εισόδους, η τελευταία εκ των οποίων ανεγέρθη το 1850 επί μητροπολίτου Ιωαννίκιου, καθώς επίσης και καμπαναριό, χτισμένο στη δυτική πλευρά ,έργο του αρχιτέκτονα Μελίρρυτου, που κατασκευάστηκε στα 1909. Στην κύρια (δυτική) είσοδο του ναού είχε κτιστεί το 1846 επιβλητικό προστώο. Ολόκληρος ο ναός καλύπτεται από τυφλούς θόλους, διατεταγμένους σε αντιστοιχία προς τα τρία κλίτη. Ο κεντρικός θόλος είναι ο μεγαλύτερος και υψώνεται περίπου στο μέσον του ναού.
Οι τοιχογραφίες των κογχών του ιερού βήματος φιλοτεχνήθηκαν από τους Καπεσοβίτες αγιογράφους Θεοδόσιο και Κωνσταντίνο στα 1835, αλλά δεν γνωρίζουμε αν οι ίδιοι αγιογράφησαν και τον υπόλοιπο ναό καθώς οι τοιχογραφίες επικαλύφθηκαν από νέες στα 1909 και στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κόσμημα του ναού είναι το τέμπλο του, ο δεσποτικός θρόνος και ο άμβωνας, τα πρώτα δύο κατασκευή Τουρνοβιτών τεχνιτών και το τρίτο Μετσοβιτών.
Το τέμπλο είναι ρυθμού Μπαρόκ. Εντυπωσιακός είναι ο πλούτος των μορφών αλλά και των σχημάτων που οι λαϊκοί καλλιτέχνες αντλούν από το φυσικό και ζωικό βασίλειο και την καινή Διαθήκη. Ρωσικής τέχνης είναι ο μεγάλος κεντρικός τρούλος και οι τέσσερις μικρότεροι, όλοι ορειχάλκινοι, προσφορά της αδελφότητας των Ζωσιμάδων. Ρωσικής τέχνης είναι και τα μεγάλα ορειχάλκινα μανουάλια, που προσέφερε στο ναό ο Γεώργιος Χατζηκώστας στα 1833. Εξαιρετικής τέλος τέχνης είναι και ο χρυσοκέντητος Επιτάφιος του ναού.
- Εικόνα:
- Εικόνα υψηλής ευκρίνειας:
- Παρατηρήσεις:
Πηγή κειμένου: Τουριστικός οδηγός: "Νομός Ιωαννίνων, Θρησκευτικοί Προορισμοί" με επιμέλεια κειμένων από Κορτζή Αντωνία. Εκδόσεις Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων, Νομαρχιακή Επιτροπή Τουριστικής Προβολής, Εκδοση 1η, Έτος εκτύπωσης 2008