Παλαιοχριστιανική βασιλική Print
- Τύπος ψηφιακού υλικού: Εικόνα
- Χώρα: Αλβανία
- Περιοχή: Λιν
- Σημείο ενδιαφέροντος: Πόγραδετς - Ουδενίστα - Λιν
- Πηγή: Διαδίκτυο
- Δικαιώματα Χρήσης: ΟΧΙ
- Περιγραφή:
Άποψη της Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής
- Γεωγραφικές συντεταγμένες: lat: 41.065463 lng: 20.642888
- URL από ιστότοπο:
- Κείμενο:
Η παλαιοχριστιανική βασιλική του Λιν βρίσκεται στην δυτική πλευρά του βραχώδους ακρωτηρίου του Λιν, που εισχωρεί βαθιά στα νερά της λίμνης της Αχρίδας, στην περιοχή του Πόγραδετς. Αντιπροσωπεύει ένα από τα πιο αξιόλογα χριστιανικά μνημεία στην Αλβανία και αποτελείται από τον ναό, δύο αψιδωτά παρεκκλήσια στη βόρεια και νότια πλευρά, το βαπτιστήριo, το αίθριο και ένα τετράκογχο παρεκκλήσι στο βόρειο τμήμα. Στην βορειοανατολική πλευρά της, η βασιλική προσαρτάται και επικοινωνεί με τετράκογχο, μονόχωρο ναΐδριο. Ο ναός αποτελείται από τον κεντρικό χώρο, που καταλήγει στην ανατολική πλευρά σε ημικυκλική αψίδα, και δύο πλευρικές στοές ημικυκλικής κάτοψης στο βόρειο και το νότιο τμήμα. Ο νάρθηκας εκτείνεται σε όλο το πλάτος της δυτικής μετόπης του ναού. Στις αμφότερες πλευρές του νάρθηκα υπάρχουν δυο παρεκκλήσια, σε ένα από τα οποία βρίσκεται το βαπτιστήριο. Μπροστά στο νάρθηκα βρίσκεται το αίθριο με το αναβρυτήριο.
Ο ναός είναι διακοσμημένος με πολύχρωμα ψηφιδωτά δάπεδα, διανθισμένα με φυτικά σχέδια, γεωμετρικό διάκοσμο και παραστάσεις συμβολικού περιεχομένου που παρέπεμπαν στην ιδεολογία της χριστιανικής θρησκείας. Σταυρούς σε φυτικό πλοχμό στο νάρθηκα, υδρόβια φυτά, ψάρια και καβούρια στο κεντρικό κλίτος, κανθάρους και άμπελο στα πλευρικά κλίτη και γενικά τα ψηφιδωτά που κοσμούν όλους τους χώρους της βασιλικής αποτελούν δείγματα υψηλής τέχνης και ομορφιάς, σχεδιασμένα με ακριβή και φυσικά περιγράμματα των μορφών και με ζωηρά χρώματα.
Ειδικοί ερευνητές τοποθετούν την τρίκογχη βασιλική του Λιν στις αρχές του 6ου αιώνα. Όπως και άλλα του 5ου-6ου αιώνα, τα παλαιοχριστιανικά αυτά έργα δηλώνουν με τις διαστάσεις τους ότι εξυπηρετούσαν πολυπληθείς χριστιανικές κοινότητες και αποτελούν σοβαρές μαρτυρίες περί ακμής του Χριστιανισμού στα μέρη αυτά.
- Εικόνα:
- Εικόνα υψηλής ευκρίνειας:
- Παρατηρήσεις:
Thomo P., Kishat pasbizantine në Shqipërinë e jugut, Tiranë: Kisha Orthodhokse Autoqefale e Shqipërisë, 1998, σσ. 57-61.
Meksi A., Arkitektura e kishave të Shqipërisë (shek. VII – XV), UEGEN, Tiranë, 2004.
Γιακουμής Γεώργιος Κ., Γιακουμής Κωνσταντίνος Γ., Ορθόδοξα μνημεία στη Βόρειο Ήπειρο: η πρώτη προσέγγιση – καταγραφή, Ιωάννινα 1994.